Indústria 4.0, eficiència en la producció i la formació a les empreses

Indústria 4.0, eficiència en la producció i la formació a les empreses

Entrevistem en Xavier Riba, soci consultor a Innovae

Expert en realitat augmentada, realitat virtual, entorns mòbils i dispositius wearable, Xavier Riba ens explica, a través d’un munt d’exemples que reproduïm en aquest article, com la realitat virtual i la realitat augmentada contribueixen de forma clara a incrementar la productivitat i l’eficiència en les empreses, fent-les més rendibles.

En un anterior post, explicàvem com podem utilitzar la realitat virtual i realitat augmentada per reforçar la venda de productes industrials, com a eines de màrqueting amb gran potencial.

Xavier, se sent molt a parlar de transformació digital a les empreses, aquest no és un canvi senzill de fer.
La transformació digital en el sí de les empreses han de comptar en primer lloc amb la implicació dels operaris. Els treballadors han de comprendre la necessitat i els avantatges d’aquests canvis, i s’hi han de trobar còmodes.

El fet que la tecnologia serveixi per ser més eficients i per treballar de manera més fluïda fa que aquesta transformació s’accepti de manera natural. Com que la tecnologia ha entrat ja en la vida de les persones, l’ús de sistemes wearable o de tabletes a les empreses, per posar alguns exemples, ja no es fa estrany.

Cal un canvi de mentalitat?
Sí, efectivament. La fàbrica connectada genera moltes dades en temps real, dades que s’han d’extreure, processar i convertir en coneixement per ser més eficients. Per traslladar aquesta informació actualitzada als treballadors, dia rere dia, cal tecnologia. No es pot fer de forma productiva amb folis i excels. Existeix un dispositiu adequat per a cada context, en funció de la feina a fer: tabletes, rellotges, ulleres, mòbils…

“La mentalitat de l’operari es transforma poc a poc: els dispositius aporten comoditat.”

La mentalitat de transformació ha d’estar ja en la gerència, ja que es tracta d’una transformació total. Les tecnologies s’apliquen de forma horitzontal: les dades que es recullen en producció afecten a compres, a comptabilitat, a recursos humans… El big data no solament millora l’eficiència en un departament concret, sinó que s’estén a d’altres àrees a l’empresa.

La tecnologia millora l’eficiència i la rendibilitat…
Sí, per exemple, Innovae està ara duent a terme la feina de digitalitzar tots els workflows de manteniment dels actius d’una empresa. La informació se centralitza en un sol lloc per saber on és físicament cada un dels actius i l’última vegada que es va reparar. S’associen codis QR d’accés ràpid a les dades, i també inclouen els manuals d’instruccions. D’aquesta manera, es té un control i un accés fàcil a tota la informació necessària, que es troba sempre disponible.

Hi ha empreses on les infraestructures són tan antigues que no hi ha manuals d’instruccions de totes les màquines.El coneixement de com es reparen de vegades només el té una sola persona… què passarà quan es jubili? On anirà a parar aquest coneixement? Amb la tecnologia ho tenim resolt.

A la indústria també són molt diversos els usos de la realitat virtual i de la realitat augmentada en l’àmbit de la formació.
Sí, a través d’aquestes tecnologies, podem donar una explicació que recrea de forma virtual el funcionament d’una màquina, per exemple. I ho fem, si cal, sobre la mateixa màquina física i real. És una forma molt instructiva i entenedora de transmetre la informació. Això és molt útil quan hem d’impartir formació sovint, a moltes persones, sobre moltes màquines diferents.

Donant informació virtual sobre la realitat permet que les instruccions es comprenguin bé. Per exemple, abans de col·locar algú com a responsable en una cadena de producció, des de recursos humans se li poden fer tutorials, per aprendre pas a pas tot el que necessita saber.

En quin tipus de formacions és especialment útil?
Amb la realitat virtual, ens posem unes ulleres i apareixem en un lloc diferent. És possible crear ambients virtuals de simulació per col·locar l’usuari en situacions reals. Resulta molt útil en entorns de perill o llocs confinats. L’exemple més clar el tenim amb els pilots dels avions. Un pilot ha de passar x hores de simulador abans d’estar capacitat per pilotar un avió de veritat. Es tracta d’aplicar aquesta metodologia a d’altres entorns.

industria-4-0

Per exemple, els treballadors que fan manteniments elèctrics poden formar-se prèviament i fer les practiques en un entorn idèntic al real sense risc. La realitat virtual té moltes aplicacions en la línia de la prevenció de riscos laborals. Podem col·locar una persona a 30 metres d’alçada per provar la seva reacció. La qualitat de les ulleres i el so real quasi quasi aconsegueixen enganyar els sentits.

Un altre exemple el trobem en una empresa que necessita formar un grup de 50 persones per fer manteniment d’una depuradora d’aigua. És una empresa que té subestacions per tot el territori, totes elles són iguals i els operaris han de saber fer el manteniment d’una de les bombes de depuració. En comptes d’enviar les 50 persones a fer la feina, s’ha recreat aquesta subestació amb un mòdul de realitat virtual. Cada persona aprèn la feina, pas a pas, i es capacita per dur-la a terme en la realitat.

“En la realitat virtual les mides son reals, l’espai és el mateix i les tecnologies avui en dia permeten moure’t i desplaçar-te.”

Aquestes tecnologies són eines excel·lents per a la formació. Mentre el treballador fa la pràctica, el formador el pot veure , donar-li instruccions i avaluar-lo a distància.

La visualització avançada d’informació, què és?
La visualització avançada d’informació es basa en escollir una sèrie de dades que considerem crítiques, que ens poden donar més eficiència i ens afecten a l’hora de prendre decisions.

Es tracta de poder visualitzar-les ràpidament a través de dispositius d’última generació com poden ser entorns de realitat virtual, realitat mixta o dispositius wearable que ens donaran accés ràpid a elles. Fer un bon ús de la gran quantitat d’informació de què disposem.

produccio-4-0

Algun exemple?
Per exemple, podem decidir posar-nos un avís en un rellotge wearable en el moment que es para una línia de producció. Per saber-ho en temps real. Aquest accés tan ràpid a la informació seleccionada ens dóna una gran eficiència en la presa de decisions!

Un altre exemple de com es pot aplicar la visualització avançada d’informació el tenim en la creació de clons virtuals de màquines i de fàbriques senceres. Des de la distància, ens posem unes ulleres de realitat virtual i podem ‘entrar’ a la fàbrica per controlar la producció, els estocs o altres paràmetres.

La visualització avançada fa guanyar temps, evita que les línies de producció s’aturin i té una repercussió directa en la rendibilitat de l’empresa.

La realitat augmentada també s’aplica al manteniment
I tant! Estem duent a terme un manteniment preventiu, per exemple, i ens sorgeix un dubte. Podem ‘activar’ la realitat augmentada per trobar la resposta. O bé podem connectar per videostreaming amb un expert que, en remot, ens ‘pinti’ de forma virtual la solució sobre la màquina, tot en temps real.

Resulta molt útil per a empreses que fabriquen i venen maquinària. Pot ser que un client que està a 6000 km. de distància tingui parada la màquina per un problema. Aquest client pot connectar el mòbil apuntant a la màquina, jo la veig en temps real i li puc indicar la solució, de la mateixa manera que si jo estigués físicament al seu costat.

Aquest tipus de situacions fan estalviar molts diners en desplaçaments i hores de feina. Avui ja podem treballar amb qualsevol dispositiu: mòbils, tabletes, ulleres per tenir les mans lliures… amb serveis tècnics, postvendes, distribuïdors. A més, la percepció de la qualitat de servei és impagable.

També, amb aquestes tecnologies podem tenir un control del que fa el client, si fa o no el manteniment i quan, quines peces fallen i amb quina freqüència… tot per tenir una informació que ens permeti d’avançar-nos al problema. Com a venedors de màquines voldrem donar el màxim d’eines i servei als nostres clients.

Organitzeu a ESEC unes jornades informatives gratuïtes…
Cal traslladar als empresaris i càrrecs intermedis de les empreses el veritable abast i aprofitament d’aquestes tecnologies, per això fem aquestes jornades.

Les empreses estan començant a saber que aquest canvi és imparable. Són jornades dirigides a les persones que prenen les decisions a les empreses, que saben que la transformació digital és estructural, completa i transversal, ja que afecta tots els departaments.

Moltes gràcies, Xavier, ha estat un plaer!

Com les empreses en poden treure profit

Innovae treballa les tecnologies de forma transversal, per tal d’adequar la solució idònia per a cada empresa. Més de 300 projectes tecnològics en 14 anys no és poca cosa.

ESEC i el Centre Metal·lúrgic volen apropar aquestes noves tecnologies a l’empresa, per fer-la més competitiva. Pregúnta’ns si veus que poden ser del teu interès!

A més, et convidem al nostre seminari gratuït: ‘Realitat augmentada i virtual per reforçar la venda de productes industrials.’ Fes clic ara i reserva la teva plaça!

esec-cursos-formacio-sabadell