De la gestió del temps a la millora de la productivitat personal (2a part)

De la gestió del temps a la millora de la productivitat personal (2a part)

En el post anterior, en Pere Gómez, ens parlava de la diferència entre ser eficaç i ser eficient i dels quatre nivells d’energia que cal treballar per ser una persona/professional altament productiva.

Avui continuem amb la segona part de l´entrevista on continuarem aprenent sobre gestió del temps i productivitat.

ESEC: Va Pere, què mes hi ha que m’estàs amagant?

Pere: Els cracks de la productivitat personal, no només segueixen els dos punts anteriors han hagut de desaprendre i tornar a aprendre i tenir paciència.

ESEC: El què?

Pere: Han hagut de desaprendre els seus hàbits i rutines habituals que tenen gravades al cervell amb circuits neurals profunds i ben establerts. La bona notícia es que els nous estudis de la neurociència sobre plasticitat cerebral ens demostren que és possible. El cervell està dissenyat per donar-nos sentit i completi el que fem, ens proposa pensaments i hàbits de comportament, però nosaltres podem fer molt per canviar-lo i posar-lo al nostre servei. Per això, com diu el Talmud, “les coses no son com son sinó com som” i amb el temps podem canviar el nostre software (les creences i hàbits del cervell) i reescriure noves creences més potenciadores i nous hàbits. Però requereix esforç, com diuen en castellà “la cabra tira al monte”. Hi ha qui diu que en 20 dies es consolida un nou hàbit. Per mi, fals, almenys en mi no funciona. Només comportaments repetitius, forçats al principi per la consciencia, durant dos o tres mesos acaben substituint els antics circuits neuronals per establir un nou patró de comportament (des de rentar-se les dents abans de dormir a planificar la setmana següent cada divendres.

 productivity-1995786

ESEC: I quins son aquest hàbits a aprendre i desaprendre?

Pere: Ui!, ens portaria tot un curs detallar-los (el Pere riu i diu que ja està venent…) Primer has de ser conscient de què estàs fent malament, quins hàbits o lladres de temps t’estan treient productivitat (interrupcions, correus, manca de planificació, manca d’exigència, delegació ineficaç, equip immadur, manca d’exigència personal…) i desprès establir rituals de regeneració d’energia, planificació i focus mensuals, setmanals i diaris,… i donar-te homenatges (jo li dic moments “por que yo lo valgo”), petits premis quan veus que estàs seguint els hàbits proposats (una dinar fora dieta, un teatre amb la parella, unes canyes amb els companys de feina convidant tu….).

PLANIFICACIÓ

ESEC: I val la pena tot aquest esforç?

Pere: Només puc dir que jo m’aplico el mètode i que la satisfacció d’anar aconseguint objectius, de sentir que tens moments de fluxe (màxima atenció i concentració) i que la teva vida s’equilibra paga la pena. Hi ha una frase budista que ho sintetitza meravellosament: “Tots tenim dues vides, la segona comença quan te’n adones que només hi ha una”

Però que ningú esperi miracles instantanis: és clau tenir paciència i perseverar. Si comences a cuidar-te, a regenerar les energies, a planificar,…no esperis tenir resultats demà mateix. Això és una mica una carrera de fons, un bambú japonès que arrela cap a terra durant temps i de cop, un dia surt un tall verd de 5 cm, i al poc temps ja és un metre, i seguit cinc.

ESEC: Alguna cosa més, per acabar?

Pere: Agraïment. Tot el que sé sobre el temps i la productivitat personal ho he après d’altres i jo, potser, només he anat picant d’aquí i d’allà per fer meu un model. Especialment, m’han agradat Stephen Covey, que va preparar la primera sopa, forta contundent, el Brian Tracy, que va saber refinar, el David Allen que li va afegir espècies de planificació i, a nivell nacional, el Josep Mas, de qui vaig aprendre molt presencialment i l’Agustín Peralt i el seu mètode fase que ha fet una sopa fusió.

Moltes gràcies Pere, per il.lustrar-nos sobre aquest interessant tema de l´eficiència i l´efectivitat, que tant ens preocupa a tots. Estem desitjant d´aprendre més de tu sobre la gestió del temps per millorar la nostra efectivitat personal i professional. Ens veiem al curs!!

Pere Gómez 

Pere Gómez, docent, responsable del servei de Recursos Humans del Centre Metal.lúrgic, consultor de RRHH, professor d´ESADE, ESERP i la EUNCET, auditor de comptes certificat pel REA i coach d´executius i d´equips. És llicenciat en ADE I MBA per ESADE, PDD del IESE i coach acreditat per l´EEC i l´ICF

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

banner-gestio-del-temps