Cursos d’Arduino per aprendre a construir objectes intel·ligents

Cursos d’Arduino per aprendre a construir objectes intel·ligents

Avui entrevistem el Sergi Macià, professor del curs d’Arduino I i II a l’escola ESEC.

El Sergi  és enginyer industrial electrònic-automàtic i es dedica al món de l’emprenedoria i al foment de la ciència entre els joves. També és col·laborador en l’organització del Mobile World Congress.

Pregunta: Sergi, ens podries explicar què és  exactament Arduino?

Arduino és una plataforma de hardware obert de creació d’electrònica, basada en programari lliure i on s’utilitzen components electrònics estàndards. Aquests components són programables en un mateix llenguatge, és a dir, tots els fabricants utilitzen el mateix codi per crear la tecnologia. Això fa que tots siguin compatibles i funcionin en l’àmbit electrònic.

arduino-portada

Es tracta d’un sistema flexible i fàcil d’utilitzar per als desenvolupadors. Permet crear diferents tipus de microordinadors d’una sola placa als que es pot donar diferents utilitats. Arduino ofereix les bases perquè qualsevol persona o empresa pugui crear les seves pròpies plaques a partir de la mateixa base i que siguin perfectament funcionals.

P: A la pràctica, què es pot fer amb aquesta plataforma?

En l’àmbit de la tecnologia pots fer gairebé de tot. Arduino és una plataforma per programar un microcontrolador, per tant, pot fer el que fa un processador. La resta depèn de la nostra imaginació. Principalment podem usar Arduino com una eina de prototipat per fer possible una idea de forma ràpida.

arduino-portada

Un projecte pot ser un sistema autònom programat que realitzi una o diverses tasques específiques. Pot prendre informació de l’entorn a través de les seves entrades analògiques i digitals, pot controlar llums, motors i altres mecanismes. Per tant, a partir d’aquesta plataforma, es poden construir infinits prototips. Per exemple, es pot crear un sistema de seguretat per una casa amb càmeres, sensors de moviment, alarmes… Altres utilitats poden ser el control de bombes d’aigua, el control de motors o aplicacions de tecnologia connectada al mòbil. En definitiva, amb Arduino es poden crear smart objectes que també es puguin connectar a internet.

robotica

Com tota la tecnologia és compatible i els components són econòmics, podem realitzar prototips tecnològics de manera fàcil i a baix cost. Amb Arduino és possible crear elements tecnològics a un preu molt més reduït que el que ofereixen les grans companyies.

P: Quines sortides laborals té Arduino?

L’Arduino és útil en qualsevol ofici en el qual es desitgi materialitzar un prototip tecnològic. Per tant, són uns coneixements que estan molt relacionats amb l’electrònica, l’electricitat, l’automoció, la domòtica, la informàtica, entre d’altres. Aquesta plataforma pot ser de gran utilitat per a qualsevol professional que treballi en aquests camps. No obstant això, també pot tenir moltes diferents aplicacions: tecnologia per a artistes, eficiència energètica, adquisició de dades, entre d’altres.

automocion
El sistema Arduino, també pot ser un hobby molt entretingut per aquelles persones que els hi agraden molt els enginys i inventar nova tecnologia.

P: On podem trobar més informació sobre Arduino?

La xarxa està plena d’informació fiable sobre Arduino. Els avantatges d’aquesta plataforma de hardware obert, és que els usuaris comparteixen els seus coneixements amb la resta de persones que componen la comunitat. Per això, es pot aprendre a construir nous projectes amb el que els altres usuaris ensenyin a la xarxa. Un exemple del que es pot fer amb Arduino és veure els projectes publicats a internet.

P: Com són els cursos d’Arduino que es fan a ESEC?

La formació que s’impartirà a ESEC i es dividirà en dos cursos d’Arduino bàsic i avançat. Cada un d’aquests estarà dividit en dues sessions. La formació tindrà una part teòrica i una altra pràctica, on es podran materialitzar petits projectes.

proyectos-arduino

En el primer curs, es realitzarà una introducció sobre la plataforma Arduino. Entre altres conceptes, s’explicarà la història de la plataforma, el reconeixement de hardware, la programació amb Arduino, el control d’entrades i sortides digitals, i es veuran exemples amb domòtica i motors. També es farà un primer tastet de projectes pràctics.

El segon curs estarà destinat a la realització de projectes que els alumnes desitgin portar a la pràctica. Per tant, s’adaptarà el contingut a aquelles àrees en les quals els assistents estiguin interessats.

Amb aquest curs, els alumnes aprendran a familiaritzar-se amb l’entorn de desenvolupament d’Arduino i aprendran a gestionar sensors i actuadors. A més, entendran com es desenvolupa la microelectrònica moderna per ser capaços de dur a terme projectes de complexitat creixent.

Essencialment, en aquesta formació es prepara als alumnes perquè aprenguin a crear objectes intel·ligents. A més, cada persona s’endurà un pac d’Arduino per poder treballar a casa.

curso-arduino

P: A qui va dirigida la formació?

La formació d’Arduino va dirigida a totes aquelles persones que tinguin interès o curiositat en aquest sistema. Com es poden crear infinitud de sistemes tecnològics, és un hobby molt agraït i entretingut. També va dirigida a aquells professionals que treballin en els sectors que hem assenyalat anteriorment, sobretot si necessiten materialitzar els seus prototips de l’ordinador a la “realitat”.
Per realitzar aquest curs, no cal una formació prèvia. No obstant això, és recomanable tenir uns mínims coneixements bàsics d’electricitat.

La formació comença el 3 d’abril. Si voleu conèixer més informació, podeu clicar en aquest enllaç o trucar directament a l’escola ESEC, estarem encantats d’informar-vos.
esec-cursos-formacio-sabadell